PELSPLEJE


 

<<<<

Korthårsracer

Stockpelse

Ruhårsracer

Fejlbehandling Negle Arbejdsstilling Badning
Pudler Trimmekurser VIL ikke Vintersoignering
Langhårsracer Poter Dårlige undskyldninger -

Nedenstående artikler er venligst udlånt af Jytte Mølgaard Jensen ©

Pleje af korthårsracer
Vore korthårede racer kræver kun et minimum af pelspleje og derfor er man nok tilbøjelig til at forsømme dem lidt.
Disse hunde kan bades når der er behov for det og man kan afslutte badet med at opløse et spiseskefuld glycerin i en liter lunken vand og søbe pelsen godt ind i blandingen. Glycerinen skal ikke skylles ud og giver pelsen tilpas fedtstof indtil den naturlige produktion er reetableret en tid efter badningen.


Yderlig pleje af korthårsracer kan være at benytte en gummibørste som fjerner de løse dækhår, sørge for at øjne og ører efterses og neglene bliver klippet regelmæssigt.
Det gamle jægerråd med at støve hunden af med hårdt opvredet vaskeskind, er stadig brugbart.

TOP

Pleje af Stockpelse
Stock- og glathårspelsen ligner på afstand en korthårspels, men ved nærmere eftersyn er hårene længere og rummer en del underuld. Stockpelsen findes på bl.a. Rottweiler og Labrador og glathårspelsen hos F.eks. Glathåret Fox Terrier og Dansk-Svensk Gårdhund.
Begge pelstyper danner en smule buksefane og en tydelig markering af hvirvlerne hvor de forskellige groretninger i pelsen mødes.
En blød karte eller svinehårsbørste fjerner støv og snavs og man fuldender plejen ved at skrabe hundens ryg med en underuldskniv eller nikkelstrigle. Løse dækhår fjernes med en gummibørste
Neglene klippes regelmæssigt og ører samt øjne efterses.

TOP

Pleje af Ruhårsracer
Ruhårsracer skal trimmes hver gang de fælder. som regel ca 3-4 gange årligt. Ruhårsracerne kræver som regel ikke den store pelspleje og for mange af racernes vedkommende er det tilstrækkeligt at trække en grovkam igennem pelsen et par gange om ugen.

De racer der danner "skørt" - westie, skotte, sealyham m.fl, kræver mere grundig pleje, idet disse lange benhår og bughår skal børstes grundigt igennem for ikke at filtre. Her er man nødt til at bruge en universalkarte, for at holde pelsen fri for ukrudtsfrø, snavs og lignende. Hanhunde bør skylles rene omkring "tissetøjet" jævnligt for ikke at komme til at lugte grimt.

Vask med sæbe kan ikke anbefales ruhårshunde, idet sæben fjerner det naturlige fedtlag i pelsen, der netop skal beskytte huden mod vejr og vind - og snavs. Selvfølgelig kan man gøre undtagelser - f.eks hvis hunden har rullet sig i noget ildelugtende, men der anbefales det at piske sæbespåner ud i meget varmt vand og vaske hunden i dette, når det er afkølet tilstrækkeligt.. Sæbespåner efterlader lidt fedtstof i pelsen og beskytter en tid.

14 dage før og efter trim må hunden ALDRIG vaskes. Før -  fordi hårene ellers bliver bløde og kan knække i stykker under trimningen - efter- fordi når trimmeren har fjernet de døde hår, vil hårsækkene stå åbne en tid efter og snavset sæbevand kan starte en eksem.

Det er ikke nok KUN at lade trimmeren passe den ruhårede pels, den skal friseres engang imellem, hvis man ønsker et pænt trimmeresultat.

Hvis en hund efter trimning fremtræder i et noget mølædt "look" - kan man som regel ikke laste trimmeren for dette - ofte vil hunde der har gået for længe mellem hvert trim se sådan ud, når den omsider får pelsen af eller den kan have overstået en barsels eller sygdomsperiode.

Sørg for at finde en ordentligt uddannet hundefrisør til din ruhårshund, idet det er en forudsætning for din hunds velbefindende. Så er der ikke noget at gøre ved at man kan blive nødt til at køre meget langt for at finde den rigtige. Vi har i Danmark 2 meget seriøse brancheforeninger, der uddanner elever og som sørger for at deres medlemmer har mulighed for at holde uddannelsen ajour med spændende kurser.

KLIP ALDRIG I DIN RUHÅRSHUND: Der sidder en tot hår ind foran hunden øjne - den hakker vi lige af med den store køkkensaks - eller hunden er filtret og vi klipper lige de der filtre af . ......... Lad være - du ødelægger din hunds pels. Hvis der sidder en tot og generer øjnene, så træk den af med fingrene - nogle få hår ad gangen og den bedste måde at undgå filtre på, er at børste den jævnligt så de ikke opstår. Lad din frisør vise dig hvordan du bedst håndterer din hund under friseringen.

TOP

Langhårsracer

At lave pelspleje på en langhåret race bør omdannes til en hyggestund for både ejer og hund. Resultatet af dette er at man har fornøjelsen af at hunden altid ser velplejet ud og hvis man evner at arbejde med hunden så den føler behag ved det, er dette med til at skabe et godt og trygt forhold mellem ejer og hund.
Man kan ikke starte for tidligt - allerede når man får sin nye hvalp hjem, skal den vænnes til at blive soigneret - noget den skal leve med resten af livet.

Det er vigtigt at anskaffe de rigtige redskaber - går man ind til en dyrehandler, aner denne som regel ikke en meter om hvilke redskaber der er nødvendige og du får prakket en masse dyre unødvendige ting på, som du aldrig får brug for. Findes der en anerkendt hundesalon i din nærhed, så gå derind og få råd om hvilke redskaber du skal købe eller lad din opdrætter fortælle dig om det.

Det vil være en fordel, hvis en langhårshund kan lære at ligge ned på siden til dele af arbejdet. Når den har vænnet sig til det, kan den såmænd finde på at nappe en lur medens der børstes.

Du skal bruge: En universalkarte af god kvalitet, en grovkam (Hindes eller Spratts nr 70) og en lille spids saks beregnet til hår (kan være dyr i anskaffelse) - det er alt.

Start forneden på bagbenet - det pelsen op i skildninger og gør hvert lille område inden for skildningen helt færdigt inden en ny skildning dannes. Hvert lille område gås efter med grovkammen. Hos meget langhårede hunde kan det være en fordel at bruge hårspænder til at samle den øvrige pels med over skildningen. Når man bruger karten, skal man sørge for at anvende HELE børsteflade til at børste med. Det er en udbredt misforståelse at stå og fedte med det øverste af karten og derved tro at det er blidere mod hunden - DET ER DET IKKE - TVÆRTIMOD - bruger man de øverste af karten, kradser man hunden med den - bruger man hele børstefladen, rammer den ikke selve huden. Prøv evt. at gøre et forsøg på din underarm og mærk forskellen. Brug evt. friserespray, som du kan købe hos forhandlere af KW - Jean Peau og Jean Pierre Herý

Filtre: Finder du en filt, lægger du nogle fingre ind bagved filten og børster den ud ovenpå dine egne fingre - derved børster du ikke mere ihærdigt end du selv kan holde det ud på huden. Er filten MEGET genstridig, kan man anvende den lille saks til at splitte den op, startende inde ved huden og SKÆR filten op med saksen. Børst derefter den opdelte filt ud.

TOP

Fejlbehandling
Det værste der kan ske for en ruhårshund, er at havne i hænderne på en useriøs hundefrisør, der ikke aner hvordan en sådan pels skal behandles, eller er for doven eller useriøs til at gøre sit arbejde ordentligt. I mange tilfælde sættes en maskine på hunden, eller der bruges en barberbladskniv eller en effilersaks.

Der findes flere typer af ruhårspelse. Westies, Skotter, Fox terriers, Airedale terriers, Irsk Terrier m.fl. skal mindst 2-4 gange årligt have strippet pelsen af, så den står tilbage i underulden. 6-8 uger senere, bør den eftertrimmes. Hvor den nye pels er kommet op, kan man fjerne det gamle uldlag. Nogle frisører foretrækker at få hundene ind hver 8-10 uge, hvor de så holdes i et konstant pænt hårlag og derfor aldrig bliver strippet helt i bund, men det er et spørgsmål om temperament og ikke mindst økonomien.

Ruhårede dobbeltpelse, finder man hos Ruhåret Hønsehund, Ruhårede Gravhunde, Cairn Terriers, Border Terriers, Australske Terriers, Parson Jack Russel m.fl. Disse hunde har en pels, der yder dem maksimal beskyttelse under forskellige former for jagt over og under jorden. Pelsen består af en underuld, samt to længder ruhår, hvoraf man ved trimning fjerner det længste lag og efterlader den anden pels til beskyttelse af hunden, indtil den nye pels dukker frem.
Det er enormt vigtigt at passe sine trimmetider, særligt hos disse hunde, da det drejer sig om at holde de to længder nøje adskilt. Går en dobbeltpels for længe, bliver de 2 længder lige lange og trimmeren må strippe hunden ned og starte forfra med at genopbygge pelsen og i den tid der går indtil dobbeltpelsen er reetableret, yder den praktisk talt ingen vejrbeskyttelse for hunden.

Silkepelse
Silkepelsen findes hos utallige racer og hos dem vi ser på salonerne bl.a. spaniels der bærer denne vidunderlige pels. At trimme en silkepels er meget svært, hvis det skal gøres korrekt. Desværre må vi frisører se til,at specialklubberne afholder trimmekurser, hvor de lærer hundeejerne hvordan de kan spare salonen og gøre tingene selv - tror de. Det tager som sagt 3 år at blive hundefrisør, så det siger sig selv at man ikke kan lære at trimme en spaniel på en weekend. At disse hundeejere ikke har forstået hvad det drejer sig om, ser man tydelig på de spaniels der kommer på udstilling. Mange er mere eller mindre skamferede på halsen, for at få den tæt nok, der har været maskine flere steder i hovedet og på kroppen og den altafgørende pelspleje mangler totalt. Har man en hund med silkepels, skal man lære, hvordan man klarer den omfattende pelspleje, der ikke kun handler om at frisere faner og ører ud, men i høj grad handler om at holde den kortere pels fri for overflødig død pels og uld. Hundefrisøren viser gerne hvordan.

TOP

Negle
Alt for mange hunde går omkring med for lange negle - mest fordi deres ejere ikke tør klippe dem selv af frygt for blødninger, men det skal ikke være en brugbar undskyldning. Enhver hundefrisør og dyrlæge kan klippe negle uden problemer. Hundefrisøren er billigst og man behøver sjældent at bestille tid.

For lange negle ødelægger med tiden hundens bentøj. Tæerne bliver tvunget ud til siderne, håndroden synker for langt ned og med tiden går det ud over knæ, albue og skulderled.

De fleste saloner bruger Kaliumpermanganat til negleblødninger, hvor neglen trykkes ned i pulveret, der øjeblikkelig lukker hullet. Dyrlægen kan under bedøvelse, brænde neglen og hermed stoppe blødningen.

Man kan godt lære at gøre det selv. Hvis man vænner hvalpen til at få klippet negle med et par ugers mellemrum hvor man lige tager spidserne, bør dette aldrig kunne udvikle sig til et problem

TOP

Arbejdsstilling
Når den lille hund skal soigneres, bør man gøre sig selv den tjeneste, at finde en arbejdsstilling, der skåner ryg og arme mest muligt. Mange hundeejere sidder på gulvet med hunden, når den skal børstes og inden man er færdig, værker det i både skuldre og bagdel og man er fyldt med løse hundehår på tøjet. En lille hund skal op i en ordentlig arbejdshøjde, f.eks. på en vaskemaskine. Man lægger en skridsikker måtte under hunde og sørger for at have alle remedier indenfor rækkevidde.

ALDRIG fra hunden, når den står på bordet. Springer den ned, kan den komme til skade. Brug en kittel eller forklæde under arbejdet.

Store hunde kan stilles op på et solidt havebord af træ eller en tilsvarende bænk. Den kan springe op selv, eller man kan løfte forkroppen op først og derefter bagkroppen, hvor hunden selv hjælper til. Løft aldrig ved hjælp af ryggen, men gå ned i knæ med spredte ben og udaddrejede fødder og læg løftet ned i benene.

Sørg for så vidt det overhovedet er muligt at bruge børster og kamme, hvor albuerne er tæt ind til din krop. Man kan let forfalde til at løfte skulderen op i ørehøjde, men det svider til én selv i sidste ende i form af ømme skuldre og nakkemuskler, når man er færdig med sit arbejde.. Stå med let adskilte ben og vægten fordelt lige på hvert ben, medens der arbejdes. Bliver man træt i armene, så lav nogle strækøvelser, hvor de overanstrengte muskler bliver rettet på plads. Husk at drikke godt med væske (vand) hvis det er en stort og omfattende soigneringsarbejde, der lokker sveden frem. Kan man så samtidig huske at fjedre lidt i knæende, undgår man overstrakte knæ og ømme hæle. Fodtøjet skal være med blød, fjedrende bund, svarende til det gulv man opholder sig på. Jo hårdene gulv- jo blødere fodtøj

TOP

Badning
Man starter hundens brusebad, med at lægge en skridsikker bademåtte eller et stort håndklæde under hunden, så den ikke glider på det våde gulv. Derefter tøjres den til et  forhåndenværende rør, hane eller lign, for derved at sikre at hunden bliver hvor den skal. Vandet skal være behageligt lunken og strålen ikke for kraftig. Put vandskyende vat i hundens ører så den undgår at få snavset vand ned i dem. Begynd at skylle pelsen nederst på bagbenene og arbejd så opefter indtil den er helt gennemvåd.. Massér fortyndet shampoo ind i pelsen og skrub godt og grundigt enten med fingerspidserne eller med en dertil indrettet vaskebørste af naturgummi. (zoom-groom)
Skyl grundigt-  denne gang begyndende fra den anden ende.Brug den anden hånd til at trykke vandet ud af pelsen med. Er hunden meget snavset, gentages processen.Hunden frotteres kraftigt og er det højsommer, lukkes den ud i haven i snor for at lufttørre. Snoren er vigtig, hvis din hund er tilbøjelig til at ville rulle sig når den er våd På øvrige årstider, kan man føntørre hunden, eller tøjre den op ad en varm radiator, hvor man jævnligt skifter de håndklæder den er pakket ind i.

HUSK: Vask ALDRIG en hund før den er friseret fuldstændig ud, ellers bliver det endnu værre at få has på filtrene og  endnu mere umulig at vaske ren.

TOP

Poter
Poterne er et vigtigt værktøj for hunden. Det er med hunde som det er med os to-benede - er vi skadet i foden, påvirker det hele vores bevægelsesmønster til skade for de øvrige muskler og led.

Sørg for konstant at forberede hundens poter på al slags vejr. Om sommeren er asfalten brændende varm og der bør man så vidt det overhovedet er muligt, sørge for at hunden træder på grus eller græs eller jord.

Om vinteren spreder ubetænksomme husejere,  kommune- og amtsfolk veje og fortove til med tøsalt - den rene pine for de stakkels hundepoter. Saltet æder sig ind i trædepuderne - laver revner og svider og brænder med det reslltat at hunden går mere eller mindre til slikke/bide-angreb på sine egne fødder og skaden forværres hermed.

Forebyggelse mod udtørrede, revnede trædepuder om sommeren er POTEVOX - både tidlig og silde. Potevoxen bør være hundens påklædning sammen med halsbånd og line ved enhver gåtur, hvor den kommer i berøring med varm asfalt og varme fortovsfliser.

Samme metode anvendes til vinterbeskyttelse - men efter turen på fortove, skal poterne skylles grundigt i lunkent vand og froteres så tørre som muligt og påføres ny potevoks.

Nogle hunde har en tendens til at få svamp i huden mellem tæerne - her klippes pelsen helt af og påføres en mild lotion af teatreeoil et par gange dagligt. Teatreeoil er antiseptisk og helende - samt svampedræbende

TOP

Pudler
De fleste pudler klippes i frisurer der passer til ejerens talent med kam og børste og efter pengepungens formåen. Pudlens pelspleje er ikke så vanskelig som den umiddelbart kan se ud og bør foretages meget grundigt et par gange om ugen. Bliver hunden våd, skal den ligeledes børstes medens den tørrer - evt. føntørres og hvis man kan få den til at ligge ned på siden på et bord, er det nemt at gå til.
Dit redskab bør være en god universalkarte, helt afhængig af hvor tæt pelsen er. Børst imod hårene, således at pelsen fylder mest muligt. Start f.eks. øverst på et bagben, del pelsen op i skildninger og børst hvert lille område helt færdigt før en ny  skildning laves. Gå arbejdet efter med en grovkam nr. 70, så du er sikker på at alle filtre er børstet ud. Har man en genstridig filt, kan den splittes op med en saks inden den børstes ud.
Lad være med at klippe i hundens top, fordi du tror den ikke kan se ud af øjnene på grund af pelsen. Tag hen på din hundesalon og få frisøren til at rette toppen og evt. klippe ansigt og poter med maskine samt få neglene klippet. Det koster ikke meget. Nogle saloner gør den slags hos faste kunder uden beregning. Klipper du selv af din pudel - evt. pga af nogle filtre du er flov over at skulle på salonen med, så lad for Guds skyld være - en pudel der har fået hakket noget af pelsen, kan være svær at få pæn for frisøren.

TOP

Værdien af trimmekurser
En god forretning for hundeklubberne til trimmeracerne er at arrangere trimmekurser, så hundeejerne kan spare udgiften til hundefrisøren. Der tilbydes mange weekendkurser, hvor man fortæller folk at hvis de tilmelder sig og betaler typisk mellem 3-500,- kr for et kursus, så vil de bagefter selv være i stand til at trimme deres hunde - på en enkelt lørdag eller weekend skulle disse hundeejere så kunne lære det samme som hundefrisøreleverne blandt andet bruger 3 års læretid til. Og hvad lærer de så - ja de bliver vist hvordan man holder på den fine skarpe splinternye trimmekniv, som de vel også har anskaffet sig igennem klubben, de får også anvist hvordan og hvor de skal trimme, men en ting er stensikkert - uanset hvor lærenem man er, kan man ikke på nogle få kurser lære hvordan man trimmer hverken ruhårspelse eller spaniels. Som tidligere hundefrisør har jeg ofte taget imod især westier, hvor ejeren har været på kursus og har ødelagt hundens pels ved forket brug af trimmekniven. Pelsen er halvvejs blevet skåret og da ejeren ikke kan forstå at hundens pels pludselig ændrer sig til en mere vattet struktur, er hun nødt til at bide i det sure æble og gå til bekendelse hos hundefrisøren. Hvis hundefrisøren er meget flink, vil hun forsøge at rette op på elendigheden eller også vil hunden blive klippet. Dette afhænger helt af hvor stor skaden er. Det er en meget langsommelig affære at rette op på fejlbehandlede pelse og dette kan ikke gøres uden at hunden vil føle ubehag ved det.

TOP

Hunden VIL ikke
Vi hundefrisører får ofte fortalt, at hundeejerne ikke forstår hvordan vi bærer os ad med at få deres hund til at stå roligt på bordet under arbejdet.

Derhjemme er den hysterisk og snapper efter børsten.

Allerede under elevtiden, oparbejder frisøren en vis form for konsekvens, der hjælper med at holde hunden i ro. Det siger sig selv, at en person der dagligt arbejder med fremmede hunde, bliver nødt til at kunne håndtere hundene venligt og bestemt, for at disse ikke forsøger at lege karrusel på trimmebordet og også fordi det kan være farligt, hvis hunden er urolig under arbejdet med saks og klippemaskine. Vi prygler ikke hundene for at få dem til at stå roligt, men alle de bevægelser vi laver under arbejdet med hunden, bygger på rutine, som giver hunden tryghed.

Selvfølgelig har vi af og til banditter på bordet, hvor hverken trusler eller bønner hjælper - de får en mundkurv på, hvis de snapper.. Når hunden bider derhjemme under børstning, er det nemmere at lade den slippe, end at gøre noget radikalt ved problemet. Et snap bør udløse en straf, f.eks. et dask over snuden eller i nakken med den hånd den bider efter, fulgt på vej af NEJ eller FØJ og så bagefter huske at rose, når det så omsider lykkedes.

HUSK: Hvis du foretrækker at bruge galge under arbejdet, er der flere sikkerhedsforanstaltninger du skal være på det rene med. Opbinding af hunden til galgen gøres på flg. måde.

Brug en "gå pænt" sele til fronten og husk samtidig at sætte en strop omkring maven af hunden samtidig.  Er hunden meget hidsig og vil snappe, kan man tøjre dens hoved til galgestangen med en meget kort snor i halsbåndet, der forhindrer hunden i at vende rundt.At lade en hund stå på et trimmebord kun med en halsline, er livsfarligt for hunden. Den kan falde ned af bordet eller springe selv og risikerer at blive hængt i halslinen. Modsat er det heller ikke nok med mavelinen - hopper den ud over bordkanten, kan den brække ryggen eller beskadige sine nyrer.

Det bedste efter min mening er at lære hunden at den IKKE må hoppe ned af bordet selv - heller ikke når den er færdig. Løft den ned på gulvet - sæt den på plads og ros den kraftigt. Stor hunde tager man ned på følgende måde: Tag uden om hunden og lad hunden glide ned af din krop med støtte. På den måde hjælper den selv til under fuld kontrol.

TOP

LØFT DEN TUNGE HUND PÅ FLG. MÅDE.

Venstre arm ind under bugen - højre arm ind imellem forbenene og om på den anden side. Spred dine ben med let bøjede knæ og løft hunden op ved hjælp af benmusklerne. Grebet hindre hunden i at "sætte af" eller bruge benene for at slippe fri.

Vintersoignering
En del hundeejere, undlader i årets kolde måneder at lade hunden klippe eller trimme, fordi de frygter at den vil komme til at fryse, men dette er ikke tilfældet.
For hundrede år siden, havde vi mennesker et anderledes syn på hundehold. Jagthunde og vagthunde tilbragte det meste af tiden i stalden eller lænket til et dårligt isoleret hundehus og der kunne man med rette sige, at hundene havde brug for al den pels de kunne skrabe sammen.
I vore dage, sover hundene i vore senge, ligger i sofaen eller har en rar og lun kurv eller kasse at ligge i og det siger sig selv, at de hunde der ellers får fjernet pels med jævne mellemrum, lider frygteligt i varmen indendøre. Når foråret viser nogle få spæde tegn med lidt mildhed i luften, går folk nærmest amok og kan ikke få kræet ordnet hurtigt nok og de arme hunde får nærmest et kuldechok, fordi pelsen i mange tilfælde er blevet så filtret i vinterens løb, at det kan være nødvendigt at barbere den helt ned til skindet for ikke at gøre den fortræd under udbørstning
Hele vinteren igennem skal hunden passe sine salontider, ganske som den plejer. Korte lufteture hvor hunden er i konstant bevægelse, fryser den ikke ved, ellers kan man da give den en af de pæne hundefrakker på man kan få i handelen.
HUSK: Hunde alene i biler om vinteren fryser, fordi de er bevægelseshæmmede. Giv den et tæppe at hytte sig med.

10 dårlige undskylninger
Når hunden møder filtret på hundesalonen....

1. Det tager min kone sig af.
2. Det er sandelig min mands opgave.
3. Den skulle alligevel snart til hundefrisøren
4. Det gør da ondt på den når den er så filtret.
5. Jeg har været bortrejst - (mindst en jordomsejling)
6. Det er sgu da ikke en udstillingshund
7. Børsten er pludselig blevet væk.
8. Skal den da børstes ?
9. Jeg har skam børstet den - for lang tid siden
10. Det er vist nok en Puli

TOP

<<<<